Jenx communicatiebureau in Wageningen
Agri en Food
Nieuwe Markten
jenx_header_middelenenmedia
jenx_header_PR

Steeds meer regels voor social media platforms

De snelle groei die social media platforms doormaken brengt ook complicaties met zich mee. De wetgeving is gedateerd, onze privacy is in het geding en algoritmes zijn te veel gericht op het behalen van winst. Het is dan ook te verwachten dat er de komende jaren steeds meer regels komen voor social media platforms.

  • Met de invoering van de AVG-wet werd een eerste stap gezet om de privacy van mensen online te waarborgen. Social media platforms zijn nog onvoldoende in staat de privacy van gebruikers te waarborgen.
  • Algoritmes hebben onbeperkt toegang tot gebruikersdata en gebruiken die data om meer geld te verdienen. Hierdoor staan social media vol met sensationele content die meestal nep is.
  • Een bedrijf als Facebook heeft te veel macht en is te groot. De roep om een opsplitsing van Facebook, Instagram en WhatsApp klinkt steeds luider.

Partijen als Center for Humane Technology (https://www.humanetech.com/) en Humathon (https://www.humathon.org/) zetten zich in om social media de mens te laten dienen, in plaats van te beïnvloeden.

Apple lijkt de weg naar meer online privacy vrij te maken door als eerste grote speler ’third-party cookies’ te blokkeren. Dit zijn cookies die je online volgen en gegevens bijhouden. Met het blokkeren van alle third party cookies in de Safari browser wordt dat onmogelijk. Hoewel het nieuwe beleid erg goed lijkt te zijn voor de privacy van gebruikers lijkt het tegelijkertijd meer macht te geven aan Apple zelf.

De komende tijd gaat de discussie over wie de macht heeft over persoonlijke data onvermoeid door. Mensen moeten zichzelf ook af gaan vragen of ze het eigendom over hun persoonlijke data willen afstaan in ruil voor het gebruik van social media.

Quote van Center for Humane Technology:
“Imagine a world built on humane technology that operates for the common good, strengthening our capacity to tackle our biggest global challenges”