Jenx communicatiebureau in Wageningen
Agri en Food
Nieuwe Markten
jenx_header_middelenenmedia
jenx_header_PR

TikTok verovert de wereld met korte video’s en een bruisende community

TikTok is hard op weg de meest gedownloade app van 2021 te worden. Vorig jaar stond TikTok ook al op nummer 1, het social media platform werd in 2020 meer dan 850 miljoen keer gedownload. Het platform weet gebruikers ook erg goed binden. Maar liefst 90% van de mensen die TikTok downloaden, gebruiken de app dagelijks.

Genoeg reden dus voor een blog over TikTok. Wat is het precies? Waarom is het zo populair? En hoe kunnen bedrijven zichzelf op het platform promoten?

🧐Wat is een TikTok?

TikTok is een short-form video sharing platform. Het geeft gebruikers de mogelijkheid om video’s van 15 seconden te maken, bewerken en delen. De video’s worden gepresenteerd op de tijdlijn van andere gebruikers.

Die tijdlijn toont video’s waar je verticaal doorheen bladert door te swipen. Als een video is afgelopen, wordt de volgende video automatisch afgespeeld. Het resultaat is een oneindige stroom aan korte ‘behapbare’ video’s. Het concept met korte video’s is echter niet door TikTok bedacht. Het was Vine dat een aantal jaar geleden succes boekte met korte video’s ofwel ‘vines’. Maar daar waar Vine vooral een hype was en niet lang na de introductie alweer werd opgeheven, lijkt TikTok een blijvertje te zijn.

Het ontstaan van TikTok

TikTok werd in 2017 gelanceerd door het Chinese ByteDance als internationale variant van de Chinese app Douyin. Kort daarna kocht ByteDance de op TikTok gelijkende app Musical.ly voor een miljard dollar, om zich daarmee op de Amerikaanse markt te kunnen richten,. In 2018 werden de twee apps samengevoegd, alle Musical.ly gebruikers naar TikTok gemigreerd en verdween de naam Musical.ly.

Gen Z ❤️ TikTok

TikTok slaat de spijker op zijn kop bij de jongere generatie en was afgelopen jaren al ongekend populair bij generatie Z. Sinds dit jaar zien we 30+ers het platform ook omarmen.

In 2020 was 62% van de Amerikaanse TikTok gebruikers 10 tot 29 jaar oud. Een paar maanden later, in maart 2021, was 47,4% van alle Amerikaanse gebruikers tussen de 10 en de 29 jaar. We zagen eenzelfde ontwikkeling eerder bij Facebook en Instagram.

TikTok heeft in oktober 2020 4,5 miljoen Nederlandse gebruikers. Het gebruik lag in Nederland gemiddeld op 60 minuten per dag. 65% van de gebruikers is vrouwelijk

Waarom is TikTok zo populair bij de jongere generatie?

TikTok is gemaakt voor mensen onder de 18 jaar. De makers van het platform hebben sinds het begin de focus gehad op de jongere doelgroep. Die focus gaf dusdanig inzicht in het gedrag, de gewoontes en de behoeftes van deze groep, dat de makers de app perfect konden afstemmen en belangrijke spelers als Instagram hebben ingehaald als social media app voor jongeren. Iets dat Snapchat eerder ook al voor elkaar kreeg toen ze als eerste platform het ‘stories’ concept gestalte gaven.

TikTok biedt gebruikers de mogelijkheid zichzelf creatief uit te drukken en zichzelf al dansend, zingend of lip-syncend op hun favoriete liedjes vast te leggen en te delen met de rest van de community.

De uiterst actieve groep jongeren op het platform (55% van gebruikers maakt zelf content op het platform) vormt een ontzettend enthousiaste, creatieve en geëngageerde community. Hierdoor is het platform momenteel dé viral video hub van het internet; challenges, hypes en filmpjes die viral gaan volgen zichzelf in rap tempo op.

Niets lijkt de opmars van TikTok te kunnen stoppen en het platform is goed op weg zich te nestelen tussen de gevestigde namen. Hoewel we de toekomst niet kunnen voorspellen, kunnen bedrijven zichzelf op TikTok beter dan ooit voorstellen aan de consument van morgen: Generatie Z.